Начало
Бета версия

Българско историческо дружество

Българско историческо дружество

 

 

УСТАВ НА БЪЛГАРСКОТО ИСТОРИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО 1964

I. Общи положения

Чл. 1. Българското историческо дружество е научно-просветна обществена организация в HP България. То е приемник на Българското историческо дружество, съществувало до 1951 г., и продължава неговите прогресивни традиции. Дружеството се изгражда върху принципа на демократическия централизъм

Чл. 2. Дружеството е юридическо лице със седалище в София и клонове — местни дружества. Към него според нуждата и с одобрение на Централния съвет могат да се изграждат секции.

Дружеството е колективен член на Съюза на научните работници в България.

Чл. 3. Дружеството обединява историци, археолози, етнографи, архивисти, музееведи, краеведи и др., които работят или са работили в научни институти, висши учебни заведения, училища, музеи, архиви, учреждения, обществени организации, издателства и редакции.

Дружеството има индивидуални и колективни членове. Централният съвет на дружеството решава конкретно въпроса за колективните членове.

Чл. 4. Българското историческо дружество има своя значка, която представлява емблема на дружеството — стилизиран лъв върху щит. Дружеството има кръгъл печат с надпис „Българско историческо дружество", в средата на който е поставена емблемата на дружеството. Местните дружества имат свой кръгъл печат с надпис .Българско истори­ ческо дружество", в средата на който се означаал седалището на местното дружество..

II . Цели и средства

Чл. 5. Дружеството има за цел да съдействува със средствата на историческата наука на политиката на Българската комунистическа партия и на нашата социалистическа държава в областта на идеологията и по-специално за патриотичното и интернационалното възпитание на българския народ.

Чл. 6. Дружеството подпомага развитието на историческата наука и разпространението, на историческите знания :

а) набелязва научни проблеми и участвува в тяхната разработка ;

б) съдействува за издирване на исторически извори ;

в) извършва краеведчески изследвания ;

г) съдействува за откриване и запазване на исторически паметници ;

д) популяризира постиженията на историческата наука у нас и в чужбина ;

е) организира и участвува в провеждането на чествувания на бележити исторически събития и юбилеи.

Чл. 7. Дружеството съдействува за издигане равнището на образованието и обучението по история. То отделя особено внимание на ученическите кръжоци и краеведчески групи.

Чл. 8. Дружеството осъществява своите цели чрез :

а) събрания, сказки, дискусии, исторически четения, конференции, творчески срещи, екскурзии и др. ;

б) издания на Известия на Българското историческо дружество, Историческа библиотека и на тематични и юбилейни сборници, книги, брошури, листове.

Чл. 9. Българското историческо дружество провежда на всеки пет години национален конгрес на историците в България за отчитане на постиженията на българската историческа наука и за обсъждане на важни исторически проблеми.

Чл. 10. Дружеството поддържа връзки със сродни научни организации в други страни.

III . Членове

Чл. 11. Член на Българското историческо дружество може да бъде всеки, който развива научноизследователска, педагогическа, популяризаторска или научно-организаторска дейност в областта на историята. Членовете се приемат от общото събрание на местните дружества.

Чл. 12. Членовете на дружеството имат следните права и задължения :

а) участвуват с право на глас във всяко събрание на дружеството ;

б) участвуват в конгресите на Българското историческо дружество ;

в) имат право да избират и да бъдат избирани в ръководните органи на дружеството ;

г) имат право да участвуват в цялата дейност на дружеството и да правят предложения върху дейността му ;

д) плащат редовен годишен членски внос в размер, определен от Общото събрание,
и получават членска карта.

Чл. 13. Български и чуждестранни учени, културни и политически дейци, имащи особени заслуги за развитието на българската историческа наука, се удостояват със званието „Почетен член на Българското историческо дружество" и получават почетна златна значка с емблемата на дружеството.

Чл. 14. Членове, нарушили устава или научната етика, се наказват с бележка или се отстраняват от Българското историческо дружество по решение на събранието на местното дружество.

IV . Ръководство

Чл. 15. Върховен орган на дружеството е Общото събрание от делегати на местните дружества, членове на Централния съвет и контролната комисия. То се свиква на 3 години за отчитане на дейността и за избиране на ръководни органи на дружеството. Събранието се счита за законно, когато присъствуват 2/ 3 от състава му, а решенията се вземат с обикновено мнозинство.

Делегатите на общото събрание на дружеството се избират на общо събрание на местните дружества, като на всеки 10 члена се избира един делегат. При конкретния случай Централният съвет решава въпроса за по-широко представителство.

Общото събрание заседава по време на националния конгрес на историците в България.

Чл. 16. Дружеството се ръководи от Централен съвет, избран с тайно гласуване от общото събрание за срок от 3 години. Централният съвет избира между своите членове бюро в състав : председател, заместник-председатели, секретари, от които един главен секретар и членове. Броят на членовете на бюрото се определя от централния съвет. При всеки избор на ръководни органи се обновява част от техния състав.

Чл. 17. Централният съвет ръководи цялостната работа на дружеството, одобрява плана и бюджета и заседава най-малко веднъж в годината.

Чл. 18. Централният съвет се ръководи от решенията на общото събрание и се отчита пред него.

Чл. 19. За ревизия на финансовата и материално-домакинската дейност общото събрание избира контролна комисия в състав от пет до седем души.

Чл. 20. Всички изборни ръководни органи, централни и местни, извършват своята дейност на обществени начала.

Чл. 21. Приходите на Българското историческо дружество се състоят от членски внос, хонорари, субсидии и дарения. Встъпителният членски внос и половината от редовния членски внос се внася в Централния съвет, а другата половина остава в местните дружества.

V . Местни дружества

Чл. 22. Местни дружества се изграждат по окръзи при наличие най-малко на 10 редовни членове. Те избират ръководство в състав от 5 до 7 души с председател, секретар, касиер и членове и контролна комисия в състав от 3 души. Софийското местно дружество избира ръководство от 9 до 11 души.

По решение на Общото събрание на местното дружество, при наличие най-малко на 5 членове, към него могат да се създават групи с отговорник. Тяхната дейност се направлява изцяло от ръководството на местното дружество.

Допуска се по изключение и с разрешение на Централния съвет превръщането на групи с повече от 10 члена в самостоятелни местни дружества, ръководени направо от Централния съвет. Такива дружества са длъжни да съгласуват и развиват своята дейност в сътрудничество с местното дружество в окръга.

Чл. 23. Местните дружества осъществяват целите и задачите на Българското историческо дружество, популяризират и разпространяват неговите централни и местни издания.

Чл. 24. За своята дейност местните дружества се отчитат ежегодно пред Централния съвет, който одобрява техните планове.

VI . Преходни положения

Чл. 25. Уставът на дружеството е приет от Общото учредително събрание, състояло се на 6 юни 1964 г., и е регистриран на 8 септември 1964 г. Измененията в него са приети на общо събрание, състояло се на 5 декември 1966 г., и влизат в сила след регистрирането им от съдебните органи.

Чл. 26. Изменения на устава могат да се правят от Общото събрание с мнозинство две/трети от присъствуващите членове.

 

Уебмастър